2014. március 12., szerda

Esettanulmány

Vidéki városban élő házaspár, két gyermekkel tíz évvel ezelőtt vettek egy félkész házat a város szélén, akkor 8 millió kölcsönt vettek fel, Forint alapon. A házat családi segítséggel befejezték, majd mivel nem akarnak tartozni senkinek, kiváltották a forinthitelt 13 milliónyi "deviza" hitelre CHF alapon. Kiszámolták, hogy ezt a 110 ezer Ft törlesztőt ki tudják fizetni a havi jövedelemből. Aztán elindult a részlet fölfelé, 160 ezer volt az a határ, amikor írtak a banknak, hogy többet már nem tudnak kifizetni. A bank fizetési könnyítése az lett volna, hogy 6 hónapig fizessék a részlet felét, utána 6 hónapig a dupláját. Köszönték, ezt nem kérték.
Aztán tovább emelkedett a részlet, de mivel minden hónapban csak a 160 ezret tudták befizetni, gyűlt az elmaradás, jöttek a felszólító levelek és a telefonok. Egy szép napon pedig a felmondás. Az ügyük átkerült a bankhoz hasonló nevű követeléskezelő céghez. Ez a kiváló csapat felhívta őket telefonon(!), apukától mint adóstól megkérdezték:
1. Tudja-e hogy nekik tartozik 16.9 Millió Forinttal? Apuka mondta hogy már igen, bár az összeget kicsit sokallja, mivel 13 millió volt az eredeti tőke és abból visszafizettek nem keveset... no ja.
2. Ki tudná-e fizetni 15 napon belül? Apuka megtapogatta a pénztárcáját, mondta hogy most nincs nála annyi.
3. Ki tudná-e fizetni ezt a jelentéktelen összeget 12 hónap alatt 12 egyenlő részben? Apuka gondolkodott, 17 milla osztva 12 részre az csak kicsivel több mint 1.4 milla....hmmm...nagyon csábító. De azért gonoszan visszakérdezett: tessék mondani, ha mondtuk és leírtuk hogy 160 ezret tudnak havonta törleszteni, miből tetszik gondolni hogy ennek a tízszeresét ki tudjuk fizetni havonta. Ez előfordult már, hogy ezt valaki így kifizette? Végül is, nyerhet a lottón, vagy válhat belőle politikus....No de a viccet félretéve, nem tudunk kifizetni havi másfél millát.
4. Akkor mennyit tudnának fizetni havonta?Végre egy könnyű és érdemi kérdés, bár már mondtuk és írtuk, de még egyszer mondom ha ez örömöt okoz, 160 ezer magyar Forint per hó a törlesztőképességünk, ezért is vállaltuk a 110 ezret a szerződésben.
Rögzítettem, mondá az úr a vonal túlvégén, majd udvariasan elköszönt.
Két óra múlva ugyanettől a követeléskezelő cégtől a feleséget hívta fel egy másik ügyintéző, feltette ugyanezeket a kérdéseket mint adóstársnak. Kis különbség volt csak, a tartozás összegét 16.9 helyett 17.2-re taksálta. Vissza is kérdezett anyuka mint adóstárs, mi változott, mert két órával ezelőtt még gyenge 300 ezerrel kevesebb volt. Bankos hölgy erre bedobta az univerzális bankos választ: ennyit számolt a GÉP! Hurrá.
Anyuka is szépen megválaszolta a kérdéseket, tőle is udvariasan elköszöntek, aztán hallgattak egy évig.
Egy év múlva behívták őket sima levélben személyes egyeztetésre. Itt felajánlották, hogy a bakhoz és a követeléskezelőhöz hasonló nevű ingatlancég segít eladni az ingatlant, hirdeti és ha sikerül, akkor a befolyó vételárral csökkentik a tartozást, lehet, hogy kicsit el is engednek belőle és jó lesz. Beleegyeztek, bár tudták, ha netán sikerülne az eladás, csökkenne a tartozás, de mehetnének lakni albérletbe. Igaz, hogy az albérlet hasonló ingatlanban úgy 60-70 ezer lenne havonta, de elveszne a ház, amit a két kezük munkájával kapartak össze. 
Eltelt megint egy év, a vevők nem taposták egymást az ajtóban, konkrétan senki nem hívta fel őket hogy legalább megnézné a házat.
Most kaptak egy levelet a végrehajtótól, hogy elindította ellenük az eljárást 35 millió Forintra, tiltja apa fizetését és lefoglalta a két autót, amelyek mellesleg munkaeszközök.
13 millió volt az eredeti tőke. Közel 5 vissza lett törlesztve. A maradék tartozás 35 millió, tehát a már megfizetett tartozással együtt a 13 tőkére 40 milliót akarnak legombolni róluk. Elveszik a fele fizetésüket, elveszik a munkaeszközüket, ha maradnak a házban, a rezsit sem tudják kifizetni. Nem tudják a két gyermeket nevelni. A végeredmény 2 felnőtt, munkaképes földönfutó, akiktől még a munkaeszközüket is elvették. Ja és 2 állami gondozásba kerülő gyermek, akikről a szülők nem tudnak gondoskodni, mert a szüleiket gazdaságilag kivégezte a bank.
És volt alternatíva. Ha elfogadta volna a bank hogy havi 110-et törlesztenek, tudnak élni, dolgozni és fizetni. 13 millió tőkére nem rossz havi 110 ezer törlesztés. Az 0,84 % havi megtérülés a tőkére vetítve. De a banknak nem ez kell. Ők vérre mennek.  
SAKK ÉS MATT. Adós és adóstárs elmehetnek feketén dolgozni, ahonnan nem tudják vonni a bérük felét. Elmehetnek külföldre, ahová a végrehajtó keze nem ér el. A bank tönkretett egy családot. Akik az eredet szerződött 110 ezret havonta ki tudnák fizetni.
Hát, Feleim, ezért kell a devizahiteles szerződés ellen pert indítani mielőbb, hogy ne lehessen a 13 millióból 40 milliós követelést kerekíteni. Ez a házaspár már csak abban bízhat, hogy végrehajtást megszüntető perben alperesi pozícióból be tudjuk bizonyítani a szerződés semmisségét. Addig meg szünetel a végrehajtás. Higgyétek el, jobb ha nem az utolsó pillanatban futtok neki. Ez már pengeél. Sok ilyet megnyertek adósok a bíróságon, de szerinted hogy alszanak ők addig ameddig nem lesz ítélet?   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.