2014. március 11., kedd

A végrehajtást megszüntető per

Sok olyan devizahiteles sorstársunk van, akinek már felmondta a bank a hitelét, mert az egyre emelkedő törlesztő részleteket nem tudta kifizetni. Sokan ilyenkor lelkileg összetörnek, a szemeik előtt már a kilakoltatás réme jelenik meg. Ha a bírósági végrehajtó vagy a bank által bevont követeléskezelő elkezdi az eljárását, itt az idő, hogy SÜRGŐSEN, HALADÉKTALANUL végrehajtás megszüntetése iránti keresettel megtámadd az eljárást. Először is megáll a végrehajtási eljárás és addig állva marad, ameddig a bíróság nem dönt arról, rendben van-e a követelés jogalapja és összegszerűsége. Ebben a perben ugyanazokat az érveket tudjuk felhozni a kölcsönszerződésnek nevezett tákolmány ellen mint más perekben. Ezáltal be tudjuk bizonyítani, hogy a követelés jogalapját képező szerződés semmis. Ha ezt a bíróság ítéletben kimondja, akkor a banknak nagy problémája támad, mert a fagyi visszanyal. Nemcsak a végrehajtás lesz alap nélküli, hanem a követelés is. Ez azt fogja jelenteni, hogy az adós tartozása az az összeg lesz, amelyet számára ténylegesen Forintban odaadtak, esetleg növelve a mindenkori jegybanki alapkamattal. Ezzel szemben áll az az összeg amit eddig az adós bármely jogcímen a banknak befizetett. Aztán lehet egyezkedni hogy eszerint ki tartozik kinek és mennyivel. De az biztos, hogy a bank elbukja az előre kifizetett végrehajtási költségeket és elég keményen fizeti vesztes félként az adós perköltségeit.
Amúgy ezeknek a pereknek még az is tulajdonsága, hogy nagyon gyorsan, 2-3 hónap alatt ítélet születik, mert a Perrendtartás szerint ezeket soron kívül ki kell tűzni. Az illeték alól általában felmentést kap az adós, mert elég jól láthatóan rossz anyagi helyzetben van. Vagyis azt tudom erre mondani, hogy minden rosszban van valami jó, még ebben is.
Persze kell egy olyan ügyvéd, aki ért hozzá, mert ez nem egy szokványos jogvita. Azért a múlt héten öt ilyen ítéletünk született, különböző városok bíróságain, tehát látszik hogy a bírói kar is kezdi kitanulni a pénzügyi szakterületet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.