2014. január 23., csütörtök

Hogyan lettél devizahiteles?


Pénzre volt szükséged valamilyen célod eléréséhez, például házat, lakást akartál venni.
Mint minden ember ilyenkor, elmentél egy bankhoz, vagy volt egy hitelközvetítő ismerősöd és elmondtad hogy pénzre van szükséged.
Számoljunk egy példával:
Kellett Neked 10 millió forint 25 éves futamidőre. Elmondták Neked hogy kaphatsz Forint kölcsönt, ennek a törlesztője 25 évre 120 ezer, meg kaphatsz svájci Frank alapú kölcsönt, aminek a törlesztője 80 ezer lesz.
Gondolom, Te sem vagy a pénzed ellensége, ezért hajlottál arra, hogy azt válaszd, amelyik a kevesebb.
Ismertették Veled a kockázatokat is, elmondták és alá is íratták, hogy tudomásul veszed azt, hogy ha a Frank árfolyama változik, változhat a részlet összege is. Ha óvatosan megkérdezted hogy mennyit, akkor elmondták hogy az elmúlt pár évben ez nem volt jelentős, de kb 10 százalékra készülj fel.
Döntöttél, legyen Frank alapú hiteled. Bevitted a bankba a papírokat amiket kértek, kereseti igazolást, bankszámla kivonatot, felbecsültetted az ingatlanodat amit meg akartál vásárolni.
A bank ezek alapján elvégezte a hitelvizsgálatot, megállapította hogy ki fogod tudni fizetni a havi 80 ezer forintot és a 15 milliós ház elegendő fedezet a 10 millió forint kölcsönre.
Aztán értesítettek: megkapod a kölcsönt. Öröm, boldogság, kitűzték a közjegyzőnél a szerződéskötés időpontját. Elmentél, megírták, felolvasták, nem értettél semmit a névelőkön kívül, de aláírtad, mert mások is ezt csinálták, különben is a bank tisztességes, nem csap be. Bejegyezték a jelzálogot az ingatlanra, majd eljött a pillanat, megjött a számládra a 10 millió FORINT, levonva belőle a folyósítási díjat.
Kifizetted a házat és beköltöztél: Megkezdted a DEVIZAHITELES létformát.
Minden hónapban jött a csekk 80 ezerről, fizetted, laktál, jó adós voltál.
Eltelt pár év, azt mondta a tévé hogy válság van és jött a csekk 100 ezerről, aztán 120, 140, 160 ezer lett a részlet.
Fizettél, de már nem tudtál ruhát venni, turkálóból öltözöl. Már nem jársz nyaralni a családdal, nincs rá pénz.
Hirdeted a házat, nem kell senkinek, mert mások ugyanebben a cipőben járnak. Bementél a bankba hogy csökkentsék a részletet, de először azt mondták hogy 180 Forintos árfolyamon fizesd vissza az egészet. Nem volt rá pénzed, Forint kölcsönt meg nem adtak rá. Ezt ők végtörlesztési LEHETŐSÉGNEK hívták.
Mondták azt is hogy könnyítenek a terheiden, rögzítheted az árfolyamot, ettől csak 140 ezret kell fizetned havonta, de majd öt év múlva a maradékot is ki kell fizetni. Nem érted az egészet, mert a 140 is nagyon sok ahhoz képest hogy 80 ezres törlesztőre szerződtél.
A tévében a bankárok azt mondják hogy ez így jól van, mindennek az oka a válság, a kölcsönt vissza kell fizetni. Bíróságra meg ne menj mert ott minden adós elbukik, mert ez a szerződés amit kötöttél, tökéletes.
Hát NEM! NEM és NEM!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.