2014. január 23., csütörtök

A deviza nyilvántartású kölcsön természete

A kölcsön az, amikor egy pénzintézet egy meghatározott összeget (tőke) valakinek(adós) a rendelkezésére bocsájt. Megállapodnak abban hogy ezt a tőkét valamennyi idő alatt, (futamidő) használati díjjal növelve(kamat) az adós visszaszolgáltatja a banknak.

Ha az adósnak Forintot adtak át, az forint kölcsön, ha svájci Frankot, akkor az egy deviza kölcsön.
Neked Forintot adtak át, tehát eszerint Neked, kedves barátom, Forint kölcsönöd van, ezt jó ha észben tartod. Viszont a bankod ezt devizában tartja nyilván, emiatt van az hogy amikor 150 volt a Forint-CHF árfolyam, kevesebbet kellett fizetned mint 220-as árfolyam mellett. Ezt most a bank deviza nyilvántartású kölcsönnek nevezte el. Ezt nagyon egyszerű lenne megváltoztatni, egyszerűen átírhatnánk holnap ezt a nyilvántartási devizát Forintra vagy bármire.

Persze a bank itt valami egészen mást mond. Azt hogy amikor Neked kölcsön adott, akkor ezt ő olcsó CHF forrásból csinálta, amit akkori árfolyamon Forintra váltott. Szerinte amikor Te befizeted a havi részletet Forintban, akkor ő ezért most drágán kénytelen CHF-et venni és abból a forrásait finanszírozni.
Ez szépen hangzik, csak NEM IGAZ. Ez hazugság. Annyi CHF, amennyit a magyarországi bankok állítólag vásároltak, a nyilvános mérlegeikben nem található, sőt a svájci Nemzeti Bank sem adott ide ennyit.

Nézzük a kamat kérdését. Létezik fix kamat, ami a futamidő alatt nem változik. Létezik változó kamat, amikor meghatározott időközönként(kamatperiódus) a bank megnézi, hogy valamilyen referencia kamatláb értéke éppen mennyi és a következő kamatperiódusban ez határozza meg a kamat mértékét.
Fontos hogy sem az adós, sem a bank nem tudja befolyásolni ezt a referencia kamatlábat, tehát ez egy tőlük független érték. Tavaly Angliában több bank vezetőit börtönbe zárták és a bankokat milliárdos (angol Fontban) kártérítésre kötelezték mert valaki rájött, hogy az adósok kárára manipulálják az ottani referencia kamatot, a LIBOR-t.
A kamat mértéke tehát a kölcsönszerződés lényeges eleme, azon változtatni, azzal trükközgetni nem szokás.

Kivételes esetben azt mondja a törvény hogy a felek közös megegyezéssel változtathatnak rajta. A Te szerződésed kamatát a bank több mint a duplájára emelte úgy hogy Téged erről nem kérdezett meg, nem is értesített, csak küldte a magasabb törlesztő részletről szóló csekket.
Arra hivatkoznak hogy azért emeltek kamatot, mert a nemzetközi pénzügyi helyzet úgy alakult hogy kénytelenek voltak ezt tenni.
A baj csak az, hogy ez kizárólag akkor lenne jogos, ha a szerződésbe az elején beleírták volna hogy MILYEN nemzetközi tényező MEKKORA változása esetén mennyivel fogja emelni a kamatot. De a Te szerződésebben ez így nincs beleírva, tehát NEM TÖRVÉNYES az a többszöri kamatemelés amelyet Veled szemben a bank érvényesít. Ezt jól jegyezd meg.
        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.