2014. február 5., szerda

Már megint az autóhitel avagy a tökös csajok esete a végrehajtóval

Történt egy szép nap, hogy a Lombard egy autószállítóval egy vidéki városból fényes nappal megpróbált ellopatni egy általa finanszírozott autót. Ez most nem jött be neki, mert a tulaj felhívta azokat a tökös csajokat, akik hobbiból elzavargatják az ilyen típusú lopós behajtókat. 
Gyorsan besprinteltek a rendőrségre, azonnal tettek egy feljelentést ismeretlen tettes ellen lopás bűntette ügyében. A rendőrök vagy 50 km távolságban fel is tartóztatták a trélert és szépen visszakísérték a városba. Hiába mutatta a megbízó papírkáját, hogy ő fel van arra hatalmazva a bank által hogy ezt az autót bárhonnan elvigye, kihallgatták gyanúsítottként lopási ügyben. Szerintem szar rossz napja volt.
Mi ebből a tanulság? 
Az autó egy kölcsönszerződés fedezete, de a tulajdonosa az adós. Bele van írva a forgalmi engedélybe. A törzskönyvbe is, amit a bank többnyire letétként őriz. Ennek a jogi alapja az autóra a bank által szerződésben alapított vételi jog vagy más néven opciós jog. Ez érvényesen 5 évre köthető és nem hosszabbítható meg.
Ha az ügyfél 5 éven belül valamikor nem fizet, akkor a bank felmondhatja a szerződést és élhet a vételi jogával, ami azt jelenti hogy egyoldalú nyilatkozattal megszerezheti az autó tulajdonjogát. Aztán a nevére kell íratnia és lesz egy forgalmi engedélye meg egy törzskönyve, hogy az autónak immáron ő, a bank az új tulajdonosa. 
Ez az a pont ahonnan jogos az hogy a bank tulajdonával szabadon rendelkezhet, felszólíthatja az adóst hogy a kocsit szolgáltassa vissza. Esetleg elvitetheti közterületről. Magánterületről még ilyenkor sem, tehát lezárt udvarról, garázsból nem.
Ha a vételi jog 5 éve lejárt, akkor felmondhatja a szerződést, de az autót elvinni csak jogerős bírói határozattal lehet(ne) bírósági végrehajtónak.
Gratulálunk és köszönjük az aktivista hölgyeknek, Molnár Renátának és Lupkovics Évának,
hogy időt és energiát nem kímélve bátran kiálltak a behajtó ellen és fényes győzelmet arattak.
A győztes csapat(KÖSZ,CSAJOK!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.