2014. február 16., vasárnap

Segítség, semmis lett a "devizahitel" szerződésem!!!

Délután hallgattam valami rádiót a kocsiban és pont egy jogásznak titulált valaki beszélt arról, hogy szerinte milyen bajba kerül egy devizahiteles abban az esetben, ha a bíróság a "devizahitel" szerződését semmisnek ítéli. Merthogy akkor azonnal vissza kell fizetni a "teljes tartozását".
Hát kedves feleim, soha ne érjen titeket annál nagyobb baj, mint az, hogy ezt a szerződésnek nevezett förmedvényről a bíróság kimondja azt hogy SEMMIS. Akkor kapd fel a családot, vidd el őket egy jó étterembe és hívd meg őket egy pezsgős vacsorára. ÜNNEPELJÉTEK MEG!
A Polgári törvénykönyv ugyanis azt mondja, hogy a semmis szerződés alkalmatlan joghatás kiváltására. Vissza kell állítani az eredeti állapotot, mintha semmi sem történt volna. Jelen esetben az adós kapott a banktól X Forintot, akkor X Forintot kell visszaadnia. Ebbe viszont az összes Forint összeg beleszámít, amelyet az adós eddig megfizetett bármilyen jogcímen a banknak. Tehát a tőke, kamat, kezelési költség, késedelmi kamat, hitelbírálati díj, folyósítási jutalék, minden. Ezt ki kell számítani, össze kell adni és összehasonlítani vele a banktól ténylegesen megkapott összeget.
Egy rakás olyan szerződést láttam már, ahol az adós például kapott 10 millió Forintot és már 12 milliót törlesztett vissza. Ilyenkor bizony a bank köteles a többletet visszafizetni az adósnak, sőt erre még egy jegybanki alapkamatot is meg kell fizetnie, hiszen a semmisség a bank miatt következett be.
Sőt, ha az adóst egyéb kár érte, azt meg is kell neki téríteni. Tehát ha valakinek elvették az autóját vagy a házát és potom pénzért elárverezték, akkor őt kár érte, amiért kártérítés jár neki.
Ha az adóst KHR listára tette a bank, azonnal le kell onnan vennie. A hitelszerződéssel együtt semmis lesz a jelzálog szerződés is, vagyis a bank köteles azonnal kiadni az engedélyt a jelzálogjog törlésére.
Ezért ha az a helyzet áll elő, hogy a semmisség megítélésekor az adós még nem fizette vissza az összes megkapott pénzt, akkor a maradékot valóban vissza kell fizetnie. Erre viszont kérhet a bíróságtól haladékot, részletfizetést és ennek a kérésnek a bíróság valószínűleg helyt fog adni. Azért, mert az adós nem tehet róla hogy a bank egy semmis szerződést állított elő. Tehát nem lenne méltányos, ha lehetetlen helyzetbe hoznák az adóst a bank hibája miatt.
Az adós persze kérhet kölcsönt erre a visszafizetésre akár egy másik banktól is, hiszen az ingatlana már tehermentessé vált, lekerült a KHR listáról ha feltették, és így ha van megfelelő jövedelme, akkor a hitelképessége helyreállt.
Vagyis kedves Feleim, ne higgyetek a károgásnak, ijesztgetésnek, rémhírterjesztésnek. Aki egy jó ügyvéddel nekifut a semmisségre irányuló pernek, egyre nagyobb valószínűséggel nyerhet. És akkor meg tud szabadulni a deviza alapú elszámolás és a jogtalan kamatemelések okozta tehertől és valóban csak annyi pénzt fog visszafizetni a hitelezőjének, amennyi tisztességesen jár.
A bankot beperelni nem kell félnetek, jó lesz. Punktum!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.