2014. június 11., szerda

A Kásler-ügy vagy nem ügy

Megint nem a lényegről beszél a sajtó
A sajtóban a Kásler ügy és az ebből következő kúriai jogegységi határozattal van elfoglalva. Ez konkrétan a devizahitel szerződésekben az árfolyamrés alkalmazásának a tisztességtelenségéről szól. Ez egy átlagos szerződés esetében százezer Forintos nagyságrendű tételt érinthet, ennyivel csökkenhetnek az adós terhei.
A valódi probléma azonban nem az árfolyamrés alkalmazása vagy annak a mértéke, és a tét nem is ennek az összegnek a visszatéríttetése a bankokkal.
A fő probléma a teljes szerződés semmissége, ami azért erősen összefügg az árfolyamréssel, de annál sokkal fontosabb, mivel a semmisség tétje az adósok jelenlegi nyilvántartott tartozását lefelezheti.
Vagyis az árfolyamrés, a deviza vételi és eladási árfolyam alkalmazása a kölcsönszerződésben még nem volna generális probléma. A baj az, hogy ez a költség nem volt feltüntetve egy szerződésben sem, ami a Hpt szerint SEMMISSÉGET eredményez.
Mivel a költségek között az árfolyamrés nem szerepelt, ezért az ott feltüntetett teljes hiteldíj mutató (THM) sem lehet jó, ami miatt a szerződés szintén SEMMIS.
És mivel a bank a futamidő közben az árfolyamrést, a kamatot és a kezelési költséget többször egyoldalúan felemelte, amihez a szerződés nem tartalmazott szabályos felhatalmazást, a SEMMISSÉG a Ptk alapján is megállapítható.
Ezeket a semmisségeket a bírói gyakorlatban már több száz ítéletben elismerték, tehát szerintem ez a fontos kérdés, nem önmagában az árfolyamrés kérdésköre.
Ha a Kúria jogegységi határozatot hoz, akkor mindezen pontoknak meg kellene benne jelenni, azért hogy jogilag tiszta helyzetet teremtsenek. Ebből kiindulva a parlament törvényben is szabályozhatná ezt a kérdéskört, mivel a törvény minden bankot kötelezhetne a tisztességes elszámolásra és nem kellene az adósoknak egyenként bíróságra menni és ugyanazon szerződéseket újra és újra megbuktatni.
Ameddig ezt ilyen módon törvénnyel nem kényszerítik ki, az egyetlen járható megoldás az, ha az adós keres egy hozzáértő ügyvédet és mielőbb elindítja a saját perét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.